Az E-Fit már az élsportban is kiváló lehetőséget nyújt készülékei specifikus beállítási lehetőségeinek köszönhetően. Kifejezetten az élsportra optimalizálva létrehozhatóak olyan edzésprogramok, ahol akár az egyedileg, sportág-specifikusan kifejlesztett technikai ruházatban elhelyezkedő elektródák segítségével, előre programozott és ütemezett mozgásminták hozhatóak létre.

Különös jelentősége lehet a kötött pályás mozgásnál pl. ergométer, spinning, eliptikus tréner – mely nagyban hozzájárul a célzott teljesítményfokozáshoz, valamint a jobb izomerő kihasználtsághoz. A metodika lényege, hogy a mozgás folyamatát lemodellezve, az egyes izomcsoportok bekapcsolódási sorrendjében kapják a külső impulzust, mely egy olyan beidegződéshez vezethet, amely javítja az adott mozgás közben munkába fogott izomrostok mennyiségét és azok erejének intenzitását. A sportoló így egy rövid (egy-két hónapos) trenírozás után, az adott mozgás-metódusban megtanulja helyes sorrendben és intenzitásban működésbe hozni az izmait, mely helyesen alkalmazva teljesítményjavuláshoz vezet. A géppel végzett edzések másik nagy előnye a bemelegítési idő lerövidítése, ami annak köszönhető, hogy az E-Fit tréning alatt, külső inger hatására az izomrostok nagyobb százaléka kezd el rögtön dolgozni, így a lerövidült bemelegítési idő miatt nagyobb energiatartaléka marad a sportolónak a versenyszám alatt. Ugyanakkor szem előtt kell tartani, hogy az ízületek bemelegítése továbbra is fontos, és a megnövekedett izomerő miatt fokozottabb terhelésnek lehetnek kitéve.

 

Az E-Fit nagy hangsúlyt fektet a sportágspecifikus fejlesztésekre, amely lehetővé fogja tenni a legjobb teljesítményfokozó és eredményesség javító edzésadaptációját a technológiánknak. Ilyen irányú fejlesztés pl. az egyedileg kialakított és a sportágakhoz szükséges izomcsoportok lefedése és a legnagyobb mozgásszabadság biztosítása a célzott gyakorlatok végrehajtásakor. Ugyanolyan fontos az egyedi programok létrehozása, melyet szeretnénk hosszas, célirányos kutatómunkával alátámasztani, hogy lehetővé tegyük ennek az új módszernek a biztonságos alkalmazását. Jelenleg is futó projektünk és kutatásunk fő témája az evezős válogatott tagjainak kifejlesztett speciális gép és ruházat, mely lehetővé teszi pl. az evezős ergométeren való alkalmazását a technológiának oly módon, hogy két sportoló – akiknek a fő erősségük a páros versenyszámok – mozgása szinkronizálható legyen. Az ergométeren a két sportoló edzése egy időben, mégis egymástól független csatornakiosztással zajlik, mely tartós alkalmazás mellett, fokozott szinkronizációt eredményezhet a mozgásukban.